Echipamentul speologic individual

subcombinezonIndiferent ca eşti un speolog vechi sau abia acum ai început să ai această pasiune, echipamentul speologic individual, procurarea sau îmbunătăţirea lui, reprezintă o preocupare importantă.

Îmbrăcămintea de corp (subcombinezonul)

Îmbrăcămintea de corp este cea care asigură protecția termică a corpului. Ea se interpune între piele și combinezon. Calitățile pe care trebuie să le îndeplinească sunt:

 • să fie comodă;
 • să fie ușoară;
 • să fie călduroasă;
 • să absoarbă transpirația și să o elimine spre exterior;
 • în stare umedă să nu-și piardă calitățile termoizolante;
 • să nu aibă capse, cute sau alte proeminențe care să jeneze.

Subcombinezonul trebuie să fie format dintr-o singură piesă el fiind purtat direct pe piele.

 

combinezonCombinezonul speologic

Combinezonul este una din componentele de bază ale echipamentului. Rolul  combinezonului este de a proteja speologul de frig, umiditate, frecări, în principiu, de contactul cu mediul exterior.

 

cizmeCizme

Acestea trebuie să aibă următoarele proprietăți:

 • să fie aderente la rocă, prin existența unui profil adecvat pe talpă;
 • să fie suficient de înalte (35-40 cm), pentru a putea permite înaintarea prin ape puțin adânci împreună cu combinezonul impermeabil, care se fixează pe ele cu ajutorul unor inele de cauciuc.

 

genunchiereGenunchiere

Pe parcusul subteran genunchi sunt extrem de solicitate mai ales în peșterile cu strâmtori unde avansarea se realizează în ramonaj sau târâș.

 

manusiMănuşi

Mănușile  trebuie să răspundă următoarelor cerințe:

 • impermeabile;
 • călduroase, fără a duce la transpirația mâinii;
 • rezistente la uzură, dar suficient de subțiri pentru a manevra echipamentul și a simți prizele;
 • suficient de lungi, pentru a nu permite pătrunderea apei pe mâneca combinezonului.

 

cascaCască de protecţie cu sistem de iluminare

Casca poate fi realizată din mase plastice sau fibre compozite

Pentru o cască bună sunt de reținut câteva lucruri de bază:

 • să răspundă normelor  C.E.
 • să fie ușoară și comodă;
 • să aibă sistemul de prindere jugulară în Y, cu prindere transversală la spate.

Sistemul de iluminare trebuie să fie electric, fixat pe cască, să fie rezistent la umiditate și să dea suficentă lumină pentru a parcurge peștera în sigurață.

 

hamHamul speologic

Este piesa de bază a echipamentului individual ce permite efectuarea manevrelor ce presupun suspendarea speologului în coardă.

Confecționat din chingă de nylon lată de 4-5 cm, trebuie să îndeplinescă următoarele condiții:

 • să susțină greutatea corpului fără a provoca dureri;
 • să fie ușor;
 • să fie prevăzut cu reglaje, pentru a putea fi ajustat corect.

 

vestaVesta

Vesta, are rolul de a menține blocatorul de piept cât mai aproape de corp, pentru a ușura înaintarea pe coardă. Nefiind solicitată la eforturi prea mari, se confecționează din chingă lată de aproximativ 2 cm. Vesta trebuie să fie reglabilă, pentru a putea fi cât mai strânsă pe corp în momentul urcării pe coardă, iar în restul timpului să poată fi detensionatã ușor, pentru a nu stânjeni mișcările.

 

veriga rapidaVeriga rapidă

Veriga rapidă (demirond) are o formă  semirotundă ceea ce permite bună aranjare a materialelor ce sunt montate pe acesta.

Veriga rapidă are un diametru de 10 mm și o rezistență între 2000 și 4500 daN cu șurubul închis și între 300 și 800 daN cu șurubul deschis, în funcție de materialul din care este fabricată.

Servește la prinderea hamului, fiind prevăzută cu o siguranță filetată pe interior pentru închidere.

Sensul de închidere a verigii trebuie sã fie de la dreapta la stânga, cum privim veriga asamblată cu hamul pe noi. Această constrângere este impusă, pentru a evita deschiderea siguranței, din cauza frecării de coardă în timpul urcării.

 

blocatorul de pieptBlocatorul de piept

Blocatorul de piept este folosit pentru urcare și se plaseazã direct pe demirond. El se fixează aproape de piept cu ajutorul vestei.

 

blocatorul de manaBlocatorul de mână

Blocatorul de mână este folosit pentru urcare împreună cu pedala, ca al doilea punct de sprijin.

 

pedalaPedala

Pedala face legătura între piciorul speologului și blocatorul de mână, în timpul urcării pe coardă.

 

coboratorulCoborâtorul

Coborâtorul “simplu” este alcătuit din două role fixe plasate pe o lamelă, închizându-se cu o lamă mobilă, prevăzută în partea inferioară cu un clichet cu arc. Acest clichet permite manevrarea (închiderea, deschiderea) coborâtorului fără a fi scos din carabiniera de prindere.

 

 

carabiniera cu franaCarabiniera cu frână tip Freino

Acestă carabinieră îndeplinește două fucții în același timp: legarea coborâtorului de veriga rapidă și carabinieră de frânare. Marele avantaj al acestei carabiniere este faptul că elimină utilizarea unei carabiniere de frânare  auxiliare. Este ușor de utilizat iar frânarea este mult mai eficientă ca la celelalte metode datorită unghiului mare pe care-l face coarda față urechea de frânare a carabinierei.

 

lonjeleLonjele

Pentru autoasigurare speologii folosesc un ansamblu, format din două lonje. Lonja scurtă și lonja lungă, sunt cele care fac legătura dintre speolog și punctele de siguranță de pe parcursul unei vertical, balustradă, mână curentă, amaraj, nod, blocatoarul de mână.

 

carabiniera2carabiniera1
Carabinierele

Carabinierele sunt strict necesare echipamentului individual. Două carabiniere fără siguranță se folosesc astfel la lonje iar o carabinieră cu siguranță se folosesceste la blocatorul de mână, de ea fixându-se pedala și lonja lungă.

 

folia de supravietuireFolia de supravieţuire

Folia de supraviețuire se prezintă sub forma unui cearșaf din poliester metalizat care reflectă 90% din radiațiile termice. Împăturită ea ocupă un volum foarte mic iar greutatea ei nu depășește 50 gr. Mai este cunoscutã și sub numele de „folia Sirius”.

Biografie: Manualul tehnic al Școlii Române de Speologie